Розширення онкодиспансеру за рахунок хоспісу

30 березня 2018р.

Головний лікар Волинського онкодиспансеру Юрій Малімон пропонує розширити площі для закладу за рахунок приміщення обласного хоспісу, що знаходиться на одній території. В свою чергу хоспіс депутати хочуть перенести у приміщення корпусу Волинської обласної клінічної лікарні, що знаходиться в с. Боголюби.

На сьогодні відділення хіміотерапії є переповненим. Згідно з санітарними нормами в одній палаті для хіміотерапії повинно бути не більше трьох хворих. В даний час там стоять по шість ліжок.

Для більш докладного вивчення даного питання 28 березня цього року депутати обласної ради відвідали Волинський онкологічний диспансер, Волинську обласну лікарню «Хоспіс» та Волинську обласну клінічну лікарню.

Розширення онкодиспансеру за рахунок хоспісу
Розширення онкодиспансеру за рахунок хоспісу

В.о. головного лікаря обласної клінічної лікарні Іван Сидор вважає, що паліативних хворих можна було б розмістити на першому поверсі корпусу в Боголюбах, де нині перебуває відділення гематології. Єдине – це має бути окрема юридична особа.

Проте головний лікар обласного хоспісу Володимир Бачинський переконує, що наразі хоспіс знаходиться в автономному приміщенні, і це є однією з переваг для пацієнтів.

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Ірина Вахович припускає, що в цій ситуації банально спрацьовує синдром опору змінам: "Керівництво хоспісу можна зрозуміти. Вони звикли бути в тому приміщенні, багато зусиль доклали до його ремонту та благоустрою території. Але очевидним є й інший момент, сьогодні в хоспісі в штаті понад 50 людей, з них 26 не відносяться до медичного персоналу. Йдеться про працівників пральні та харчоблоку. У випадку переїзду закладу в Боголюби, цим людям доведеться шукати іншу роботу. Бюджет економить при цьому 1,5 млн грн. в рік. Ці кошти можна було би використати на медикаменти чи інші, більш важливі потреби". Але при цьому вона погоджується, що для остаточного рішення потрібно провести ряд додаткових консультацій.

З такою ж позицією погоджується і начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк.

Розширення онкодиспансеру за рахунок хоспісу