Травень – місяць обізнаності про рак шкіри

02 травня 2024р.

Меланома – це злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин меланоцитів та найчастіше уражує шкіру. Проте в окремих випадках меланома може розвиватися й на слизових оболонках, під нігтями, на райдужній оболонці ока, а далі – через лімфу і кров – уражувати майже всі органи. Меланома може виникати не лише там, де є родимка, але й у місцях, де її немає.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Основними факторами ризику розвитку меланоми є:

• ультрафіолетове випромінювання (провідний фактор ризику);
• фенотип — біла шкіра, світлі (блакитні) очі, світле волосся і руде ластовиння;
• наявність в анамнезі сонячних опіків. При цьому навіть ті з них (опіки), які були отримані в підлітковому та юнацькому віці, можуть відіграти фатальну роль у розвитку пухлини в наступні роки;
• спадковість (генетична схильність);
• вік старше 50 років. Причому у пацієнтів з цукровим діабетом злоякісні пухлини можуть бути сплутані з виразками діабетичної стопи.

Згідно даних Національного канцер-реєстру, у 2022-2023р.р. в Україні був зареєстрований 5051 випадок меланоми. Трохи більше, ніж третину випадків (37,7%) виявили під час профілактичних оглядів. Тому дуже важливо регулярно оглядати свою шкіру – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни.

САМОДІАГНОСТИКА МЕЛАНОМИ

Меланома
Меланома

Найпоширенішою ознакою меланоми є трансформації шкіри: нові родимки або зміни в старих, а також ураження шкіри, що довго не загоюються. Не нехтуйте профілактичними оглядами у свого сімейного лікаря або онколога та зверніться до них у разі, якщо помітили якісь підозрілі зміни.