Прес-конференція з журналістами

01 лютого 2020р.

31 січня 2020р., напередодні Всесвітнього дня боротьби проти раку, лікарі Волинського онкоцентру провели прес-конференцію з журналістами на тему "Онкопатологія. Перемогти і протидіяти".

Прес-конференція з журналістами

Приведена статистика онкозахворюваності свідчить про негативну тенденцію до зростання як у світі, так і в Україні.

Кожен рік в нашій країні стають на диспансерний облік близько 148-150 тис. хворих із вперше виявленим раком. У Волинській області за 2019р. зареєстровано 2836 таких випадків. У той же час на кінець 2019 року на обліку вже перебувало 23516 онкохворих, не враховуючи 1496 осіб, що померли.

За минулий рік в консультативно-діагностичній поліклініці онкоцентру прийнято 38807 пацієнтів. Спеціалізоване лікування отримали більше 7 тис. хворих: проведено понад 5,6 тис. оперативних втручань, більше 900 курсів променевої терапії та близько 3,5 тис. пацієнтів отримали лікування хіміотерапією.


Але поряд із тривожною статистикою онкозахворюваності зростають і можливості своєчасної діагностики та лікування до повного одужання, продовження і покращення якості життя пацієнтів.

У 2019р. матеріально-технічну базу Волинського центру онкології поповнили:

– 2 апарати УЗД експертного класу;
– наркозно-дихальний апарат, електрокоагулятори, світильники - для операційної;
– дихальні апарати, монітор для спостереження за пацієнтом - для реанімації;
– відеоендоскопічна стійка для сучасної діагностики проблем кишківника;
– біохімічний аналізатор - для клінічної лабораторії;
– мікроскопи Olympus - для цитологічної лабораторії та ін.

У 2020р. планується розширення онкоцентру за рахунок приміщення хоспісу, де буде розташоване комфортне і модернізоване відділення хіміотерапії. Також отримають розширення цитологічна і клінічна лабораторії.


З 1 квітня 2020р. розпочинається медична реформа на вторинній і третинній ланках, де основним пріоритетом є профілактика і раннє виявлення онкопатології. Кожен пацієнт, що отримав направлення від сімейного лікаря, гарантовано зможе безкоштовно пройти первинний онкологічний огляд з необхідним пакетом обстежень та процедур.


Кожна людина несе відповідальність за своє здоров’я та свідоме ставлення до регулярних медоглядів. Пріоритетом у сучасному лікуванні онкопатології є профілактика і рання діагностика. Тому при зверненні пацієнтів із запущеними станами мова може йти не про одужання, а про можливі шляхи продовження і покращення якості життя людини. У особливо складних випадках, на жаль, лікарі можуть виявитися безсилі.