Однозначно – вакцинуватися!

19 вересня 2022р.

Люди, які хворі на рак або перебувають в ремісії, повинні зробити усі рекомендовані для їхньої категорії щеплення від коронавірусу – дві основних дози, додаткову та дві бустерних. На цьому наголошує керівник Волинського обласного медичного центру онкології Юрій Малімон.

Онкологи знову фіксують погіршення ситуації із виявленням коронавірусу серед своїх пацієнтів. Тому у закладі змушені обмежувати відвідування та повернутися до маскового режиму.

Усіх пацієнтів онкоцентру тестують на COVID-19. І якщо ще у серпні виявляли 2–3 інфікованих у тиждень, то зараз – в рази більше.

Ю. Малімон

"Ми змушені відмовляти у госпіталізації онкопацієнтам, які хворіють на COVID-19. Спочатку скеровуємо їх у «ковідні» медзаклади, а лише після одужання і отримання негативного тесту можемо продовжити чи розпочати лікування в контексті онкопатології. Тож можна впевнено сказати, що коронавірус ускладнює процес лікування раку навіть у цьому значенні, не кажучи вже про те, що він може мати дуже складні наслідки для ослабленого раком і боротьбою з ним організму." – Юрій Малімон.

Позиція лікарів онкоцентру щодо вакцинації від ковіду чітка: однозначно – вакцинуватися треба! Ми вже мали час на спостереження і можемо сказати, що вакциновані онкопацієнти значно легше переносять COVID-19, інколи – майже безсимптомно.

Інформування про COVID-19 в контексті його ризиків для онкопацієнтів здійснюємо у рамках спільного зі Світовим банком проекту Міністерства охорони здоров’я України, за підтримки ПРООН в Україні.