День боротьби з раком молочної залози

20 жовтня 2023р.

Згідно з указом Президента України №42/2005 від 17 січня 2005р. щорічно 20 жовтня відмічається «Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози».

Рожева стрічка (англ. pink ribbon) – це інтернаціональний символ, що використовується приватними особами та організаціями, які підтримують програму боротьби проти раку молочної залози. Вперше цей символ був введений в 1991р. «Організацією боротьби із раком молочної залози ім. С’юзан Комен». Члени організації роздавали рожеві стрічки всім учасникам «Пробігу за зцілення».

Варто зазначити, що 15 жовтня відмічається «Всесвітній день боротьби із раком молочної залози» і підтримується президентами на державному рівні у 44 країнах світу.

День боротьби з раком молочної залози

Рак молочної залози – одна з найважливіших проблем сучасної медицини.
За даними ВООЗ щорічно в світі діагностується близько 1 млн. нових випадків цього захворювання, з них 16,5 тис. – в Україні. За останні 20 років рівень захворюваності на рак молочної залози зріс на 30% і щорічний приріст складає 1-2%.

В Україні приблизно кожні 35 хвилин 1 жінці виставляють діагноз раку молочної залози і щогодини 1 пацієнтка помирає від цієї хвороби. Більше 30% померлих знаходяться у віці 30-54 років. На жаль, щорічно більше 20% нових випадків захворювання реєструються на пізніх стадіях раку мол. залози через несвоєчасне звернення жінок до лікарів.

Пам’ятайте: рак молочної залози чи інше онкологічне захворювання, не є вироком для хворого.
На сучасному етапі розвитку онкології є всі можливості ефективно боротися з цією хворобою. При своєчасному виявленні раку молочної залози можливо вилікувати більше 98% жінок.

До факторів ризику виникнення раку молочної залози відносяться:

– вік понад 40 років,
– наявність родичів першої лінії (мати, сестра, тітка, бабуся), які хворіли на РМЗ,
– мастопатії,
– високий рівень естрогенів в крові,
– прийом гормональних препаратів з метою контрацепції чи регуляції менструального циклу,
– ранній початок менструацій (до 12 років) та чи пізній початок менопаузи,
– перша вагітність у віці старше 30 років,
– відсутність вагітностей та пологів,
– аборти,
– раніше перенесений рак яєчників чи молочної залози,
– контакт з джерелами радіації,
– ендокринні порушення (захворювання щитоподібної залози, ожиріння),
– вживання алкоголю.

Жінкам необхідно пам'ятати певні правила:

– самообстеження молочних залоз необхідно проводити 1 раз на місяць (через 2–3 дні після закінчення менструації, а в менопаузі – в перший день кожного місяця);

– своєчасно проходити профілактичний огляд (жінкам у віці 20–40 років з метою обстеження молочних залоз необхідно відвідувати мамолога не рідше ніж раз у 2–3 роки, після 40 – щорічно);

– проходити мамографію (першу необхідно зробити по досягненню 40 років і повторювати її через кожні 2 роки).

Ці заходи допоможуть вчасно виявити захворювання.